vineri, 15 martie 2013

Mintea crede că e Totul


          Tu poţi doar să-i permiţi transformării     
                             să se producă

Mintea este foarte vicleană. Fie ea este de acord cu părerile altuia, fie ea crede că mintea altuia este de acord cu părerile ei.
Mintea crede că e Totul.
Mintea are întotdeauna dreptate, deoarece ea face legile şi regulile jocului. Ea poate găsi nenumărate căi pentru a fi de acord şi totuşi să rămână aceeaşi. Dar atunci când nu eşti de acord cu ceva, ţi se pare că ar fi de datoria altuia să vină să te transforme la nivelul fiinţei tale, deoarece mintea va spune: ce aş putea face mai mult? Am fost de acord şi prin aceasta am făcut „tot ceea ce îmi stătea în putere”.
Deci ce poţi face tu?
Tu ai fost de acord, ai devenit un adept (al unei idei) şi ai renunţat. Iar dacă nu se întâmplă nimic, atunci te superi.
 
Atunci când tu asculţi învăţătura, nu auzi exact ceea ce se spune. Tu „auzi” prin propriile tale interpretări. Tu „auzi” prin trecutul, prin memoria, cunoştinţele şi mai ales prin interpretările tale. Tu „auzi” prin minte. Şi mintea colorează tot ceea ce auzi. Sare imediat pe informaţia pe care o aude, o schimbă, o face agreabilă, aruncă anumite detalii, exagerează alte lucruri şi umple toate golurile.
Tu eşti de acord doar cu propriul tău ecou. Astfel doar o PARTE din ceea ce am spus se reflectă în ceea ce ai „auzit”, iar partea nu transformă nimic. Întregul poate face aceasta. A percepe întregul unor învăţături, a precepe totalitatea, înseamnă a renunţa la efortul de a mai fi în acord sau în dezacord cu ideile minţii. 

Toate acordurile şi dezacordurile sunt scuze pentru a rămâne aşa cum eşti.
Toată viaţa omului este dedicată unui singur scop: Cum să nu se transforme.
Oamenii spun într-una: Nu vreau să sufăr! Dar ei continuă să facă exact acele lucruri care îi fac să sufere. Alţii repetă mereu: Vreau să mă transform!, dar eu privesc adânc în fiinţa lor şi văd că de fapt ei nu vor să se transforme. Şi ultimul lucru pe care îl voi spune este: Tu nu te poţi transforma! Tu poţi doar să-i permiţi transformării să se producă. Şi nu numai că nu vei reuşi aceasta dar mai mult vrei ca să-i transformi pe alţii, să-i faci să fie aşa cum vrea mintea ta, iar asta nu se va întâmpla niciodată.

                                                                                 OSHO 




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu