miercuri, 27 februarie 2013

Emanam lumea care ne înconjoara



Constienta este una si singura realitate. Suntem incapabili de a vedea altceva decât continuturile propriei noastre constiente. Asadar, ura ne tradeaza în ceasul victoriei si ne condamna sa fim ceea ce condamnam. Toata cucerirea rezulta într-o schimbare de caracteristici, astfel încât cuceritorul devine asemenea dusmanului cucerit. Îi urâm pe altii pentru raul care este în noi însine. Rase, etnii si grupuri religioase au trait timp de veacuri în strânsa dusmanie si este natura urii, asa cum este natura iubirii, sa ne schimbe în asemanarea a ceea ce contemplam.

Natiunile se poarta cu alte natiuni asa cum proprii lor cetateni se poarta unii cu altii. Când exista sclavie într-un stat si acea natiune ataca pe alta, este cu intentia de a înrobi. Când exista o competitie economica feroce între cetatean si cetatean, apoi într-un razboi cu alt stat, obiectul razboiului este de a distruge comertul inamicului. Razboaiele de dominatie sunt cauzate de vointa acelora care, în interiorul unui stat, sunt dominatori peste avuturile celorlalti.

Emanam lumea care ne înconjoara prin intensitatea imaginatiei si sentimentelor noastre. Dar în aceasta lume tri-dimensionala a noastra, timpul bate încet, si astfel, nu observam întotdeauna relatia lumii vizibile cu firea noastra launtrica.
Asta e deci ceea ce am vrut sa spun. Am crezut ca asa s-a si înteles. Ca sa nu fiu interpretat gresit, iata principiul meu. Tu si cu mine putem contempla un ideal, si devenim acel ideal îndragostindu-ne de el.
Pe de alta parte, putem contempla ceva ce ne displace profund si, condamnându-l, devenim acel lucru. Dar datorita încetinelii timpului în aceasta lume tri-dimensionala, când devenim ceea ce contemplam, am uitat ca eram pusi fie pe adorat fie pe distrus acel lucru.

                                                         ECKHART TOLLE

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu