vineri, 11 ianuarie 2013

Ce avem de aparat?


                        Ce avem de aparat?
De cand venim pe lume deprindem tehnica apararii – de mediu, de oameni straini, de cei care nu ne sunt pe plac sau de situatii care presupunem ca ne pot genera o multitudine de probleme.

Apoi, cand adoptam ceva idei cu iz veritabil, trecem la etapa in care ne aparam crezurile ca fiind unicele adevaruri valabile. Ne face placere sa intram in dezbateri aparand filozofii, concepte, sisteme de credinte pentru a ne demonstra ,,superioritatea” prin ,,cunoastere”. Cei care nu ne impartasesc intocmai vederile si indraznesc  sa intre in contradictie pe tema in discutie, au viata grea cu noi. Ei sunt in eroare, sunt incapabili de a intelege, sunt necunoscatori ori sunt in realitati deformate.

Ajungem sa omoram pentru asta – istoria ne este cel mai graitor exemplu.

Polemici, conflicte, declaratii de razboi si actiuni extreme au amprentat istorii personale, de grup, de religii, de natiuni.

Ne aparam cu indarjire de abuzatori, de conspiratii (masoni, illuminati, etc.), de sisteme sociale (comunisti, etc), politice (nationalisti, extremisti, etc.) sau religioase (catolici, pocaiti, etc.), de scoli spirituale (yoghini,etc.), de extraterestrii, de entitati dintre cele mai intunecoase vazute sau inchipuite si de mai tot ce am considerat ca fiind amenintari.

Ne aparam de tot ce nu isi gaseste loc in structura creata de noi privind ,,cum ar trebui sa fie” acel... orice din realitatea noastra.

Ne aparam de energii necorespunzatoare si ne tinem la distanta  respectabila de ele sau ne cream protectii. Ne tinem departe daca simtim ca se creaza dezacorduri in interactiunile noastre si pastram o liniste aparenta potrivita imaginii de spiritual. Ne izolam de cei cu care nu rezonam,  evitam sa ne desfasuram fara manusi de fata cu ceilalti si afisam mastile pretinse de gura lumii.

Ne aparam de durere, de boli, de rani, de dusmani, de iad. Dar, cum de nu ne aparam si de noi? Cum de tocmai de noi uitam in aceasta alergatura vesnica de a da vina pe exterior, pe mereu altii sau pe vesnicul satana – raspunzator de tot ce nu ne convine pentru a ne asuma responsabilitatea?

Aceste influente exterioare pretindem ca ne perturba existenta dar, noi unde suntem in acest peisaj? Si in ce rol ne regasim?

Ne trezim in frici, vinovatii, obiceiuri, necesitati, complicitati, preluari si prelucrari abile de concepte dureros de iluzorii. Atingem performanta sa ne identificam indeajuns cu ele astfel incat sa ratacim simtamantul profund al realei identitati.

Judecam, partinim, etichetam si ne numim cei drepti si cu onoare, atotcunoscatori. Elaboram strategii si agende pentru a ajuta fiinte aflate in impas sau vitregite de soarta. Actele de caritate ne salveaza blazonul de oameni milosi cu suflet mare. Asteptam vesnica recunostinta.

Acuzam, respingem, negam, manipulam, controlam, lovim, distrugem, culmea - tocmai pentru a ne apara. Dar, apare un moment in care incepem sa ne intrebam – noi ce aparam, de fapt? Ce protejam? Si de cine?

Aparam imaginea noastra, pozitia noastra, situatia noastra (averi, titluri, diplome, nume si renume). Simplu, pentru ca sunt cele care ne reprezinta in lumea valorilor devalorizate. Cine mai suntem fara ele? Ramanem cam dezbracati. Fara costumul de gala mai gasim doar lipsuri pe interior.

Deci, cine ne apara de noi? De gandurile noastre, de faptele noastre, de vinovatiile, de bolile, de judecatiile, de compromisurile, de dependentele, de atasamentele, de resentimentele, de furiile si de toti monstrii din noi? Avem puterea sa ne privim in oglinda si sa recunoastem intunericul din noi?

Oare nu ne aparam  de o parte din noi care nu ne convine si cu care nu reusim sa ne impacam? Oare nu ne punem piedici in a ne descoperi ? Credem ca protectiile ne ajuta sa ocolim iadul? Asta sa fie solutia? Ne-am pacali singuri.

Oare nu proiectam dusmanul nostru din interior in afara? Oare temerile, amenintarile, nesiguranta, lipsurile, durerile, tradarile, neimplinirile, neincrederea, nu imbraca toate acestea masca conspiratiilor? Oare nu le-am transformat in motive care sa ne distraga de la Calea noastra? Oare aceste conspiratii nu reflecta propria noastra conspiratie de a ne tine departe de cine suntem noi cu adevarat?

Ce anume aparam?

Doar ego-ul ne indeamna sa purtam lupte, sa dovedim, sa aparam. Si aparam ceea ce nu suntem. Aparam sinele fals. Este un joc desavarsit al mintii creat cu scopul de a  justifica amanarea spre ascensiune. Mintea nu are potenta de a intelege acest proces. Ea are insa abilitatea de a-l bloca prin mentalizare.

Credibilizand astfel de scenarii conspirative doar ne dam puterea si energia si devenim sclavi ai unei lumi care se hraneste prin inconstienta noastra.

De ce oare nu ne doare ceea ce nu facem pentru noi insine?

Noi ne suntem cel mai de neintrecut dusman in comedia aceasta. Ramanem impamantati vieti intregi pentru a ne razboi cu fantasmele exterioare decat sa alegem curajos a privi inlauntrul nostru. Ne aparam prin cursuri savante, spirituale si paranormale, fara numar, ne inghesuim in blocaje mentale si fugim cu temeinicie de aspectele care ne bantuie. Ne place jocul acesta caci altfel nu l-am mai crea. O alegere alternativa ne sperie atat de tare incat confortul actual ni se pare a fi solutia optima.

Ce aparam?

Trecutul, chiar si viitorul, aceste disfunctii ale starii de constiinta. Prin problematica neacceptarii dezlantuim reactii ce au ca esenta apararea. Eu-ul se apara zgomotos in incercarea de a iesi triumfator. Dar, din zbuciumul creat, doar simplitatea are sanse de izbanda. Cea mai scurta scurtatura spre descoperirea lui Cine Suntem este confruntarea cu noi insine. Fata in fata, umanul si divinul  privindu-si creatiile cu sinceritate, respect si recunostinta.

Doar traind  ironia topirii armurii intelegem ca aparam ceva ce nu are legatura cu cine suntem noi cu adevarat.  Urmeaza renuntarea la a mai convinge, la a mai demonstra, la a mai  antrena conflicte, la a dovedi adevarul si integritatea. Toate acestea nu-si mai au sens.  Acum, doar Suntem.

                                                                   CLAUDIA





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu