luni, 1 iulie 2013

Unirea celor două emisfere


                         Două lumi în afara ta 

Omul are două laturi ale fiinţei sale: cea umană, care duce la formarea oamenilor de ştiinţă, a oamenilor politici sau de afaceri, şi cea filologică, ducând la formarea poeţilor, sculptorilor şi muzicienilor. Aceste două laturi nu au fost corelate încă, ele au existenţă individuală. Datorită acestui fapt, omul rămâne împovărat, suspendat fără motiv – pentru că cele două laturi au rămas separate.

În limbajul ştiinţific, se spune că creierul are două emisfere. Emisfera stângă face calcule, are profil matematic, este lipsită de poezie; emisfera dreaptă a creierului creează poezie, dragoste şi cântec. Numai o latură este logică, cealaltă este caracterizată de dragoste. O latură este silogism, cealaltă este cântec. Iar ele nu sunt cu adevărat conectate din moment ce omul este divizat.
Efortul meu se axează pe unirea celor două emisfere.

Omul ar trebui să aibă o gândire cât mai ştiinţifică cu putinţă în ceea ce priveşte lumea materială şi cât mai muzicală cu putinţă în ceea ce priveşte lumea relaţiilor.
Acestea sunt două lumi în afara ta. Prima este lumea obiectelor: casă, bani, mobilier. Cea de-a doua este lumea persoanelor: soţia, soţul, mama, copiii, prietenul. Gândeşte ştiinţific în privinţa obiectelor. Nu gândi niciodată ştiinţific în privinţa oamenilor. Dacă vei face acest lucru, îi vei reduce la stadiul de obiect, iar aceasta este una dintre cele mai mari crime pe care le poţi săvârşi. Dacă te vei purta cu soţia aşa cum te porţi cu un obiect, unul sexual, atunci te porţi foarte urât. Dacă îţi consideri soţul un sprijin material, un obiect, atunci acest lucru este imoral, la fel ca relaţia – este prostituţie, atâta tot, şi nimic altceva.

Nu te purta cu oamenii ca şi când ei ar fi nişte obiecte, ei nu sunt finiţi. Formează o legătură cu ei – fie ea de dragoste ori de respect. Nu îi poseda niciodată şi nici nu te lăsa posedat de ei. Nu depinde de ei şi nu-i face pe alţii să depindă de tine. Nu crea nici un fel de dependenţă; rămâi independent şi lasă-i şi pe alţii să fie independenţi.
 Aceasta este muzică. Aceasta este dimensiunea muzicală. Viaţa ta va fi bogată, va fi plină de succese dacă vei gândi cât mai ştiinţific cu putinţă în privinţa obiectelor; viaţa ta va avea frumuseţe dacă vei fi cât mai muzical cu putinţă. Dar există şi o a treia dimensiune care este dincolo de gândire. Acestea două aparţin gândirii: modul ştiinţific şi cel artistic. Există şi o a treia dimensiune, care este invizibilă: dimensiunea nonminţii, care aparţine misticului. Acest lucru este disponibil prin intermediul meditaţiei.

                                                                                  OSHO



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu