joi, 2 mai 2013

Mintea se afla in interiorul constiintei


 
Emotiile
Ce sunt emotiile? Este important sa intelegem acest lucru: emotiile se nasc in mintea noastra. Constiinta nu isi are insa sediul in minte. Mai mult, mintea se afla in interiorul constiintei! Constiinta este vasta, infinita. Emotiile, dorintele, ambitiile, toate acestea se nasc in mintea noastra. Mai devreme sau mai tarziu, ele vor disparea. Dar chiar si dupa ce capul moare si este ingropat in pamant, constiinta nu dispare. Nu noi continem constiinta, ci ea ne contine pe noi. Constiinta este mai mare decat noi.

Este adevarat: emotiile, sentimentele, gandurile, intreg continutul mintii provin din exterior, putand fi manipulate de lumea exterioara. Acest lucru le-a devenit evident chiar si oamenilor de stiinta. Misticii au afirmat insa cu mult inainte oamenilor de stiinta, inca de acum cateva mii de ani, ca toate aceste lucruri cu care este umpluta mintea noastra nu ne apartin, ca noi suntem mai presus de ele. Noi ne identificam insa cu ele si acesta este unicul nostru pacat.

Mintea este un aspect care gandeste, in timp ce inima este un alt aspect al aceleiasi minti, care simte. Sentimentul si gandirea, emotiile si gandurile?

Complet separata de acestea este insa starea de martor. Exista un mator interior care contempla totul, inclusiv gandurile noastre, inclusiv emotiile prin care trecem, fara sa se identifice cu ele. Acesta nu este nici bun, nici rau, nici placut, nici neplacut, nici gand, nici emotie. El nu reprezinta nici mintea, nici inima.

Iubirea ne da intotdeauna o stare de nervozitate. Exista anumite explicatii in acest sens. Iubirea se naste din subconstient, in timp ce toate capacitatile noastre se afla in planul constient. Toata cunoasterea noastra, toate calitatile pe care stim ca le manevram se afla in mintea constienta. Iubirea se naste din subconstient, iar noi nu stim cum sa o manipulam, ce sa facem cu ea, iar acest lucru ne depaseste. Subconstientul este de noua ori mai mare decat planul constient, asa ca tot ceea ce provine din subconstient este coplesitor. Asa se explica de ce sunt atat de speriati oamenii de emotiile lor. Ei incearca sa le blocheze, de teama sa nu creeze haos in micul lor univers (constient). Intr-adevar, emotiile creeaza haos, dar haosul are farmecul lui!

Simtim cu totii o nevoie de ordine, dar si o nevoie de haos. Cand simtiti nevoia de ordine, folositi ordinea, adica mintea constienta; cand simtiti nevoia de haos, descatusati-va subconstientul si aduceti haosul in viata dumneavoastra. Omul plenar este acela care se poate folosi in egala masura de ambele aspecte, care nu permite interferenta mintii constiente cu planul subconstient, dar nici a subconstientului cu planul constient. 

                                                                                                             OSHO





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu